Program do Baru lub Pubu. 5 elementów, które musi mieć DOBRY system POS.

Ludzie przychodzą do baru lub pubu w jednym celu: chcą się zrelaksować w gronie przyjaciół i znajomych. Ostatnią rzeczą, o jakiej marzą, jest długie oczekiwanie na piwo, przekąskę czy jakieś ciepłe danie. Ma być miło, szybko, bez pomyłek na rachunku.

Dobrze zarządzany lokal gwarantuje taki poziom obsługi, w czym pomaga mu prawidłowo dobrane i wdrożone oprogramowanie. Wielokrotnie byliśmy pytani, jaki powinien być dobry system POS i program do baru lub pubu. Zebraliśmy nasze doświadczenia i przygotowaliśmy ten poradnik.

Program do baru lub pubu. Oprogramowanie gastronomiczne do baru lub pubu. Systemy POS.

Oto 5 najważniejszych elementów.

1. Szybka i intuicyjna obsługa klienta – to kluczowe zadanie, ponieważ sprawnie obsłużony gość baru czy pubu z pewnością wróci do lokalu i przyprowadzi znajomych. System POS ma całkowicie zautomatyzować tak prozaiczne czynności, jak przyjmowanie zamówień przy stoliku i ich przygotowywanie w barze czy na kuchni. Kelner otrzymuje terminal z aplikacją do realizacji zamówień i wystawiania rachunków, która natychmiast przekazuje informację reszcie zespołu.

ZAMÓW WERSJĘ DEMO!





Zamówienia są przypisane do konkretnego stolika, co pozwala nad nimi zapanować, szczególnie wtedy, gdy gość domawia kolejne rzeczy (a w barze czy w pubie jest to norma). Koniec z karteczkami, koniec z błędnymi rachunkami, koniec z zapamiętywaniem numerów stolików i pomyłkami przy wydawaniu zamówień.

Im większą popularnością cieszy się lokal, tym bardziej potrzebny jest program dla pubu lub baru.

2. Moduł rezerwacji stolików – ta funkcjonalność umożliwia tworzenie list złożonych rezerwacji wraz z ich dokładnymi opisami. Pracownik przyjmujący rezerwację może wprowadzić informację o zaliczce i rozliczyć ją w końcowym rachunku.

Ponadto ważna jest możliwość wprowadzenia zamówienia na etapie składania rezerwacji. System automatycznie przypomni obsłudze o tym, że stolik jest zarezerwowany na konkretną liczbę gości. To znacznie ułatwia pracę i eliminuje pomyłki.

3. Inwentaryzacja alkoholi w barze lub w pubie to absolutna podstawa, ponieważ sprzedaż alkoholu stanowi trzon ich modelu biznesowego. Moduł inwentaryzacji pozwala na bieżąco zliczać ilość wydanego alkoholu z podziałem na jego rodzaj, np. piwo, wino, napoje wysokoprocentowe. Informacje te są przekazywane do komputera i zapisywane na dysku w formie raportów.

Mogą być również przechowywane na stanowisku POS. W ten sposób manager czy właściciel ma stały podgląd na zużycie alkoholu w lokalu.

Dzięki szczegółowym raportom może lepiej planować zakupy (kupować więcej popularnego alkoholu, a mniej tego, który nie schodzi).

4. Kontrola magazynu w praktyce jest to jeden z najtrudniejszych i najmniej lubianych elementów zarządzania lokalem gastronomicznym, dlatego warto ten proces zautomatyzować. System POS umożliwi skrupulatną rejestrację dostaw i pobrań z magazynu, wyliczy stany magazynowe oraz przygotuje kalkulację cen sprzedaży dla poszczególnych pozycji z karty.

Co więcej, znając ceny produktów (surowców), program policzy koszt przygotowania konkretnego dania. Znacznie ułatwia to zarządzanie lokalem i pilnowanie rentowności.

5. Obsługa dostaw i dokumentów bezpośrednio ze stanowiska POS – bardzo pomocne rozwiązanie, które usprawnia proces administrowania lokalem od strony zaplecza. Manager może wprowadzić szczegółowe informacje na temat dostarczonych towarów, a system automatycznie stworzy z tego raport finansowy i ilościowy.

Właściciel może uzyskać wgląd do tych danych z poziomu swojego komputera. System będzie przypominać o zbliżających się rozliczeniach z dostawcami, a także o brakach magazynowych i konieczności złożenia zamówienia na określone produkty.

Program dla baru lub pubu przestaje już być wyborem, a zaczyna koniecznością. Przynajmniej dla tych właścicieli, którzy chcą utrzymać rentowność swoich biznesów.

PROMOCJE  / GRATISY / PAKIETY

Pakiet bezpieczeństwa GRATIS!

Kup u nas jakiekolwiek urządzanie fiskalne – a koszt zakupu zapasowej kasy fiskalnej wyniesie 0 zł.

Zestaw sprzedażowy z kasa REVO.

Idealny zestaw w cenie kasy!

Papier termiczny wszystkie rozmiary najtaniej w POSBOX

Dostawa papieru termicznego GRATIS!

ZAUFALI NAM

Statystyki jasno pokazują, że wzrost zysków po wdrożeniu odpowiednio dobranego oprogramowania dla pubu, może wynieść nawet kilkanaście procent i nie ma w tym żadnej magii. Po prostu rozwiązania informatyczne eliminują gros błędów popełnianych przez personel – a to właśnie błędy generują straty.

W Posbox wiemy jak powinien działać program do baru lub pubu. Znamy niuanse działania gastronomii i obrotu alkoholami co znacznie usprawnia proces wdrażania oprogramowania i dzięki temu wprowadzimy dobre praktyki do twojego lokalu.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o oprogramowaniu dla gastronomii zapraszamy na stronę główną o oprogramowaniu dla gastronomii

Skontaktuj się z nami. Odpowiemy na wszystkie Twoje pytania i zaproponujemy najlepsze rozwiązania.

Skontaktuj się z nami +48 530 568 516 lub wypełnij formularz

Zapewniamy pomoc w finansowaniu inwestycji. Leasing już od 1000 zł. Finansujemy do 100% wartości przedmiotu leasingu. Leasingujemy również urządzenia fiskalne. Proste procedury i wsparcie na każdym etapie. Dowiedz się więcej!

2018-05-24T07:30:45+00:00